One month in New Zealand

by - 23:07:00

 No konečně !
Už jsem déle jak týden v ČR a stále nevyšel článek plný fotek z Nového Zélendu, kde jsem strávila s mým klukem celý měsíc !
Věděla jsem, že tento článek bude opravdu dlouhý a upřímně jsem se ještě stále nedostala na 100% do mého pracovního režimu a jsem od příjezdu stále nějaká líná ( klasika po dovolený ) a samozřejmě jsem měla jetlag !...
Tak dnes konečně napravuji a dávám se do psaní !
Rozhodla jsem se, že článek rozdělím do takových složek jako : pláže / výhledy / město / jídlo...atd, jinak bych v tom měla bordel nejen já, ale hlavně vy, fotek je totiž víc než dost !


HEREE WE GOOO !
Odletěla jsem lehce před koncem roku a proč jsem vlastně letěla táááák moc daleko ?  Jednoduše, způsobila to láska !
Upřímně, Nový Zéland zatím nebyl na žádném mém travel wishlistu a nějak extra mě nelákal a navíc, snad nic není víc daleko !!! =D 
Celé to vzniklo tak, že můj kluk chtěl na rok odcestovat na work and holiday a nakonec se rozhodl pro Nový Zéland.. Bylo mi jasné, že na něj nevydržím čekat celý rok a že se za ním musím rozhodně podívat a když tak daleko, tak minimálně na měsíc !
 Do téhle doby byl můj nejdelší let čtyřhodinový, ted' mě čekaly 3 lety ( z toho dva 11 hodin ! ) a dva přestupy a to samé pak zpět do ČR. Nebudu vám lhát, byla jsem z toho pěkně nervozní, ještě v mém případě, když se bojím létání...=D
No a nakonec jsem to zvládla, nenastal žádný extra problém, ale dostávala jsem se z té dlouhé cesty 5 dní ! Celých 5 dní jsem měla tlak v hlavě, takovou tu mořskou nemoc, kdy se se mnou vše houpalo ( pocit, že jste stále v letadle ) no a byla jsem děsně unavená - jetlag - časový posun je přesně 12 hodin, úplně naopak !
No ale konečně jsem byla po 4 měsících se svou láskou a tak to nebylo těžké překonat !


Z letiště nás čekala ještě 3hodinová cesta autem do Taurangy, kde Lukáš bydlí. Na fotkách vidíte výhledy, které jsou tu všude úplně běžné. Krásná kopcovitá malebná krajina a na hodně místech jsou krávy - je tady více dobytku než lidí..=D

 Vodopády :




Vodopády jsou tady také běžně a jsou opravdu překrásné. Ideální je se v nich koupat potom, co se spálíte na pláži, jsou totálně ledové ! =D 
Protože Nový Zéland je jediné místo na zemi, kde není ozonová vrstva, měli byste se každý den mazat 50tkou ! Já to sice dělala, ale stejně se spálila, takže mě pak zachránila ledová koupačka pod vodopádem.

Pláže :

Na Novém Zélandu jsme oslavili i Nový rok, ale bohužel ten místní, který je o 12 hodin dřív než u nás jsme prospali, měla jsem stále jetlag. Tak jsme pak zapíjeli ten náš, když byla v ČR půlnoc a tady poledne. 
Zapili jsme ho u výhledu na nejkrásnější pláž, kterou jsem na Zélandu viděla - Hot Water Beach. Na této pláži si lidé kopají jámy do písku, protože tam jsou stále aktivní ložiska z bývalé sopky. Vytvoříte si tak přírodní vířivku. =)



Trip Coromandel - Projížd'ka lodí mezi malými ostrůvky a jeskyněmi v oceánu. Videa z této 
projížd'ky najdete v uloženách stories na mém Instagramu, byla to opravdu nádhera a spíš jsem natáčela než fotila.



























Tučn'áček se zatoulal. vůbec netuším, jak se tam vzal ! Je to jediný tučn'ák, kterého jsme tam takhle volně viděli.



Nespočet krásných pláží jsme navštívili v prvních dnech, kdy jsme cestovali a vlastně jsem v tom okouzlení láskou zapomínala první dny fotit, ale opět to nejkrásnější jsem zaznamenala do stories, které jsem uložila. =) - Na posledních dvou fotkách je krásná Piha Beach, kde bylo zrovna pod mrakem, takže jsme se nekoupali.

Každopádně většina těchto fotek je z pláže Mount Maunganui, kde jsem také trávila nejvíce času.
První týden jsme mohli cestovat, ale pak už Luky musel chodit zase do práce. Tím pádem jsem trávila čas v Mount Maunganui, kde je krásná nekonečná pláž, městečko, kavárny atd... Vše co potřebujete a řekla bych, že jedno z nejživějších míst na Zélandu.

Na spoustu místech kolem pláží najdete veřejné grily, kde si můžete kdykoliv ugrilovat. Lídé tady jsou zodpovědní a grily jsou v krásném stavu, vždy čisté, nikdo by si tady nedovolil udělat bordel. Tak jsme si vždy koupili něco na gril, k pití a užívali si romantický sunset !
Na druhou stranu - bar na pláži s hudbou a sexy barmanama tady nenajdete a to mi tady dóst chybělo ! Tohle k dovolené prostě patří, je to tady jinej svět a mě tady lehce chyběla naše evropská nátura a živočišnost.



Několikrát jsem i vyběhla a zacvičila si na travnatých plochách za pláží. No s takovým výhledem se cvičí i běhá jinak ! Ale zas tak aktivní jsem nebyla, v tom horku to taky není úplně ideální a vstávat kvůli tomu brzo na dovolené  ? - Tenhle typ člověka nejsem ! =D

Výhledy :

 Vyhlídka z Mount Maunganui - moje favoritka !







 Rotorua - mezi 10ti nejkrásnějšími místy na světě.


Vyhlídky na Zélandu jsou na každém kroku, na každou pláž najdete krásný výhled, na městečka taky. Kopcovitá krajina umožn'uje spoustu dechberoucích vyhlídek. 

Sopka - Tongariro :






Poslední den jsme se vydali na sopku Tongariro, kde se natáčel i Pán prstenů. Aby jsme došli až nahoru, museli bysme být lépe vybaveni a výšlap by byl na 8 hodin, s tím jsme nepočítali. Ikdyž jsme nedosáhli cíle, bylo neuvěřitelné se touto krajinou procházet ! 

 Přírodní spa a novozélandské záhadné krásy přírody :







 Polynesian Spa - Tady se nám moc líbilo. Přírodní soukromá spa s výhledem. Překvapila nás nízkou cenou, ale až na místě jsme zjistili, že je to jen na 30 min.. ! =D




 Waitamo Caves - další neskutečné místo plné překrásných jeskyní. Poslední fotografie není ode mě, ale v přesně této jeskyni jsme byli, bylo tam ale zakázáno fotit. Stáhla jsem vám alespon' fotku pro představu, opravdu to tam tak vypadá. Cena do těchto jeskyní byla ale také celkem dost vysoká, na to jak pak prohlídka vypadala. Určitě ale stojí za to vidět !



Waimangu Volcanic Valley - jezera kyseliny sirové, krátery atd... Jasně, tohle jen tak na potkání nevidíte, ale vstup na tohle místo stálo asi 2000,-kč pro oba, což je opět pálka.

Město :


 Jednu noc jsme spali v apartmánu v Aucklandu, kde jsme se rzhodli připlatit si a užít si to, když jsme normálně spali v pronajatém karavanu..=D
 Auckland je druhé nejlidnatější město na světě, rozhodně tam nenajdete žádné historické budovy nebo památky. Vše je moderní a novodobé, ale dále na Novém Zélandu taková města moc nejsou, převládá příroda a malá nezajímavá městečka.

 Foceno před obchodním domem, které tady nenajdete tak velké jako u nás a kolem 18:00 už se tam obchody zavírají..=D


V Aucklandu jsme navštívili i zábavný park, ale byla to tedy pěkná bída. Velké očekávání a nakonec nic zajímavého a žádný odvaz, příště raději do Německa. =D


 Restaurace / Podniky - Gastronomie na Novém Zélandu.




 Foodporn snídaně v aucklandském Major Sprout.


 Acai Bowl v 88 Café v Mount Maunganui, tady to každý den praská ve švech !


 V Palace pouze na Gin Tonic, ale musela jsem mít fotku u téhle zdi..=D

 Coffee Cluby s popcornovejma lívancema najdete po celém Zélandu !


 Stánek Soul Boul v Mount Maunganui považuji za nejlepší jídlo, co jsem na Zélandu jedla !



 Instafriendly kavárna v Rotoruře - Terrace Kitchen.


 Jediný kafe co mi na Zélandu chutnalo v absolutně nezajímavé kavárně u pláže, která nemá instagram ani web...=D


 Eddies Elspeth - ty wafle vypadají nezdravě, ale byly zdravé a i tak chutnaly..=D

 The General v Mount Maunganui, vypadá to krásně, ale chut'ově bída !

 Holčíčí podnik v Aucklandu, kde dělají speciální Wucha drinks, které jsem nikdy dříve neměla a příjemně mě překvapily. =)

 Obří zmrzlina, která byla extrémně drahá, ale nebyla jsem ji schopna dojíst..=D

 Obří výběr donutů skoro na každé benzínce.

Gastronomie na Zélandu je dost špatná. Za celou dobu jsem se opravdu moc dobře nenajedla. Co tu umí ? - Sushi, mají ho opravdu skvělé, ale brzy se ho přejíte. Následně tady mají hnusy jako smaženej hotdog nebo lasagne, pak jejich plněné pie a ikdyž Lukymu to chutná, mně se z toho zvedal žaludek jen na pohled..=D Co ale musím pochválit, je skvělý výběr take-away v supermarketech a stánkových restauracích.
Vyzkoušeli jsme několik restaurací ( ani jsem vše nefotila, fotila jsem jen hezké snídaně ) a ani jedna nestojí vyloženě za zmín'ku.
Je tady opravdu nespočet fasfoodů, ale i ty jsou tak 3x dražší než u nás a navíc chutnají fakt jinak..=D
Každopádně, pokud miujete burgery a budete na Zélandu, musíte zajít do Burgerfuel - fastfood, kde dělají ty nejlepší burgery na světě !!! Burgerfuel tady najdete v každém městečku a je to tu hodně populární.
Co se týče snídaní, které jsem hlavně fotila, nemůžu říct, že byly špatné, ale taky nic extra, u nás jsou lepší ! Za jídlo v supermarketech i v restauracích tady zaplatíte hodně, většinou jsem za takové snídaně pro jednoho platila v přepočtu kolem 400,-Kč, oběd/večeře pro dva 1000,-Kč, když si posedíte déle na dezrt a drink, zaplatíte 2000,-Kč a výš, ikdyž to není luxusni restaurace !

Hodně podniků a celkově prezentace jídla tady vypadá fakt instafriendly, ale překvapivě tady zdaleka tak nejedou v instagramu jako u nás.
Byla jsem asi jediná, kdo si tady to krásně naservírované jídlo fotil, přitom maji tak fotogenické spoty a člověk by řekl, že to dělají s instafriendly záměrem..=D



Samozřejmě jsem si po kavárnách nechodila na snídaně každý den. Několikrát jsem si udělala hezkou snídani i doma.

Párty :


Narozdíl od mých klasických dovolených u moře, kdy každý večer beru podpatky a letim do baru, to bylo tentokrát klidnější...
Ale samozřejmě jsme museli aspon' dvakrát někam večer na drink a tanec vyrazit.
Shrnu to : Dráhé, nudné - jsou to suchaři..=D....Ale jsou milí. =D 
Nás každopádně vyhodnotili jako hrozné vochlasty a nalívali nám neustále vodu a to jsme za to nevzali jako normálně, byl to ještě v celku klidný večer....=D

Nakupování / služby :
¨


 Konečně se dostáváme k něčemu, co není dražší než u nás ! Nákup oblečení je tady srovnatelný s cenami u nás. Najdete tady úplně jiné obchody, ale krásné věci a ja si samozřejmě radost udělala. =)




Zašla jsem tady i na nehty, zaujalo mě krásné (opět) instafriendly nehtové studio. Mají super instagram - Chelseas ( asi nejaktivnější, co jsem tady našla ) a nehty dokážou nakreslit krásné věci a za mě vkusné, u nás totiž převládají nepovedení sněhuláci, santové a podobně..=D
Nehty mi nalakovali krásně, ale co se týče úpravy a tvaru, to pochválit nemohu. Nepoužili vůbec gel, jen mi ten starý zpilovali. Nehty mi pak ani moc dlouho nevydržely a cena za nehty byla v přepočtu 1000,-Kč, což je opět pálka.


Byl to krásně strávený a prožitý měsíc ! Nevím, jestli se na Zéland ještě někdy v životě dostanu, je to fakt strašlivá dálka a já jsem vděčná za to, že mohu takto cestovat ! 
Bohužel jsme nevycestovali ještě na Jižní část Zélandu, která je prý ještě krásnější, tak uvidíme, jestli to ještě někdy v budoucnu napravíme... Z důvodu Lukyho práce a velké vzdálenosti jsme to nezvládli, to bych musela být na Zélandu ještě minimálně o měsíc dýl.


No a nedovedete si představit jak bylo náročné se po měsíci opět na tak dlouhou dobu a dálku loučit, ale vypadá to, že se Luky v červnu vrátí a tak už odpočítávám a plánujeme spolu na dálku další velkou cestu. Dali jsme si předsevzetí, že každý rok někam dál na měsíc vyrazíme, tak snad zase našetříme..=D


Pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího ohledně Zélandu, napiště mi na Instagram. =)

Doufám, že byl tento nekonečný článek plný fotek jakýmkoliv přínosem. =D

Mějte se krásně, snad tady brzo rozmrzneme a už bude jaro !


Vaše.....















You May Also Like

0 komentářů

OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY